Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Fyraftensmøde

SEP
04

Fyraftensmøde


Dato Onsdag d. 4. september 2019, Kl. 17:00 til kl. 18:30
Sted Oxernes kapel, Helsingør Domkirke
Medvirkende
Henrik Jensen, historiker
Pris
20 kr. for sandwich og drikkevarer

Foredrag: "Det gik galt, da vi i Europa afskrev vores historie"

Da George Orwell i 1945 ville tage bestik af den europæiske civilisations fremtid, betragtede han det som sandsynligt, at den ikke havde nogen: ”Hvis jeg var en bookmaker, kun kalkulerede med sandsynligheder og så bort fra mine egne ønsker, ville jeg give odds mod civilisationens overlevelse inden for de næste par århundreder.”

Stunde Null er den europæiske civilisations absolutte frysepunkt, moralsk og eksistentielt. Siden 1945 gik det voldsomt fremad materielt, men vi efterlod historien og sjælen og befinder os stadig i det moralske nulpunkt, moral forstået som sammenhængskraft: hvad er meningen med os? Vi ved det ikke.

Vi lever godt materielt og underholder hinanden i velfærdssamfundet, dette jordiske paradis, som man skal være et skarn for at beklage sig over, når man ved, hvad der ellers var på hylderne historisk. Vi fortrænger den europæiske katastrofe - 'Guds død' - og koncentrerer vores opmærksomhed om mindre onder: klimaet, drivhuseffekten, tonen. Vi bliver løbet ned, samtidig med at vi holdes fast i et teknologisk jerngreb.

Om vi som civilisation endnu engang overlever kaos afhænger ene og alene af, om vi tror på det.